Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Edycja mapy (pól, tekstury terenu) nie przez GE
Autor Wiadomość
Pioneer0
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-15, 18:44   Edycja mapy (pól, tekstury terenu) nie przez GE

Ostatnio robiąc mapkę zastanawiałem się, jak ją edytować bez ingerencji w GE... Pomysł wpadł mi po tym, jak nie mogłem w GE zrobić prostej linii - ręka mi uciekała...

Więc tak:
\Farming-Simulator 2009\data\maps\map01 - w tej lokalizacji mamy kilka plików:

beachSand_weight.png - odpowiada za piasek plażowy na mapie

darkGranite_weight.png - prawdopodobnie odpowiada za teren który znajduje się pod wodą

grass_weight.png - trawa ciemna

gravel_weight.png - piach

shortGrass_diffuse.png - trawa jasna (krótka)

wheat_diffuse.png - pola

no i oczywiście

map01_dem.png - teren mapy (czyli czym jaśniejszy kolor tym teren jest wyżej - możemy płaską mapę zrobić)

pda_map.png - mapa do PDA

czarny kolor oznacza brak, biały oznacza że jest - tu od razu mówie - edytując mapkę ja używałem PhotoShopa, gdyż Paint mi po prostu psuł te pliki (GE wywalał błędy, a w grze było biało)

odpowiednio edytując te pliki możemy zmienić lokalizację, wielkość pól, dróg (polnych bo asfaltowe trzeba w GE edytować)...

Mała uwaga - jesli zrobimy pola w pliku wheat_diffuse.png to musimy w GE jeszcze nadać im jakąś teksturę (np zasiane, skultywowane, poorane) gdyż osoby grające na specjalizacjach nie będą mogły nic zrobić... natomiast osoby grające bez specjalizacji będą mogły, jednak autopilot nie będzie działał przy pierwszej uprawie zmieni (nie wiem jak z tym nowym autopilotem)...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi